Wat is Hfftig?

Hfftig coachproject voor Apeldoornse jongeren

Hfftig_logo2Hfftig is een initiatief van de Lionsclub Apeldoorn in samenwerking met Wisselwerk en bestaat sinds 1 september 2009. Zoals afgesproken heeft onze Lionsclub gedurende drie jaar mede vorm gegeven aan Hfftig. Vanaf oktober 2012 heeft Wisselwerk Hfftig zelfstandig voortgezet. Vanaf die datum wordt Hfftig gefinancierd met subsidie van de Gemeente Apedoorn. Onze Lionsclub heeft hiermede haar doelen  bereikt.  Het opzetten van een project en continuïteit garanderen door onder te brengen bij een professionele organisatie als Wisslwerk.

Neemt niet weg dat Lionsclub Apeldoorn Hfftig zal blijven volgen en uiteraard Hfftig een warm hart toedraagt. Vandaar dat u nog steeds alle informatie over Hfftig hieronder aantreft.

Wat is Hfftig?

Hfftig is een coachproject voor Apeldoornse jongeren.

Hfftig is er voor jongeren waar meer in zit, dan dat er uitkomt. Hfftig wil bereiken dat jongeren die even vastlopen in hun leven, die het niet in hun eentje redden, door een steuntje in de rug weer verder kunnen.

In veel gevallen is een steun in de rug, een luisterend oor, iemand die je meeneemt naar nieuwe werelden, voldoende om jongeren in een kwetsbare positie weer op weg te helpen. Ook als het even stevig heeft tegengezeten en je als het ware hebt stilgestaan, is het stimulerend wanneer iemand je weer meeneemt naar de mogelijkheden van het leven. Hfftig wil aansluiten bij het talent van jongeren en hen aanspreken op wat zij in huis hebben.

Voor wie is Hfftig?

Hfftig is er voor jongeren in Apeldoorn van 13 - 23 jaar die even vastgelopen zijn en een steun in de rug nodig hebben.

Wat doet Hfftig?

Hfftig zorgt ervoor dat goed getrainde coaches worden gekoppeld aan een jongere die een beroep doet op Hfftig.De coach en de jongere hebben regelmatig contact. Dit kan plaatsvinden op een door hen beide gewenste locaties. Hierbij kan een ontspannen sfeer worden opgezocht of gewerkt worden aan een nieuw sociaal netwerk. De coach luistert zonder vooropgezet idee, zonder te normeren. Een coach creëert ruimte voor de jongere, de coach is een spiegel, een rolmodel. Vanuit deze contacten bedenkt de jongere actiestappen die hij/zij kan zetten op weg naar zijn/haar doel. De coach zal altijd op zoek gaan naar de kwaliteit van de jongere, naar zijn of haar talenten. De coach haalt eruit, wat in de jongere zelf zit.

Hfftig is geen professionele hulpverleningsorganisatie. Mocht er gesignaleerd worden dat een jongere meer hulp nodig heeft, dan zal de coach doorverwijzen naar de daartoe geëigende instanties.

Wie is Hfftig?

Hfftig bestaat uit vrijwilligers (coaches) van tenminste 18 jaar die hart voor jongeren hebben. De coach is gemotiveerd om een jongere maximaal een jaar lang te begeleiden bij het halen van de door de jongere geformuleerde doelen. De coach is maatschappelijk betrokken en heeft bij voorkeur een baan. Van de coach wordt verwacht dat hij/zij een Verklaring Omtrent Gedrag overlegt. De coach neemt deel aan de 2-daagse training en aan de intervisiebijeenkomsten (1x per 3 maanden).

De uitvoering van het project ligt in handen van de projectleider, welke in dienst is bij welzijnsorganisatie Wisselwerk. Het project kent in eerste instantie een looptijd van 3 jaar en wordt bestuurd door een stuurgroep. In deze stuurgroep zitten 2 leden van Wisselwerk en 3 leden van de initiatiefnemer van het project: de Lionsclub Apeldoorn.

Contact:

Karen Hop, projectleider